HTML

Zsó meséi

"Kell valaki, vagy valami,
akinek el kell mondani.
Legyen tenger, puszta sziget,
vagy emberszív, amely süket,
legyen fa, amely lombtalan,
s mindenétől kifosztva van,
legyen fűszál, vagy kis bogár,
amely eltaposásra vár,
legyen csillag, vagy messze űr,
melyben a lélek elmerül,
kell valaki, vagy valami,
akinek el kell mondani,
váljanak tőlünk a szavak,
mint szilvából a szilvamag."
Falu Tamás

Elérhetőség

zsomesei (kukac) hotmail (pont) com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A “Half Dome” születése

2008.10.11. 07:00 _Zsó_

Miwok indián történet nyomán

Réges-régen, amikor még a Nap gyermekei laktak a völgyben, mindenütt boldogság honolt. Tu-tok, Yosemite főszelleme az egyik legmagasabb szikla tetejéről figyelte a békés embereket és állatokat. Ő gondoskodott az itt élő indiánok jólétéről: a vadászzsákmányról, a gazdag termésről, de ő imádkozott az Ég Szelleméhez esőért és meleg napfényért is.

Egyik reggel a főszellemnek látomása volt. Megjelent előtte a gyönyörű Tis-sa, a Yosemite Völgy tündére. Ott ült egy hatalmas sziklatömbön, a gránit Kupolán. Tu-tok azonnal beleszeretett a szépséges leányba, ám az, ahogy megjelent, könnyű páraként el is tűnt. “Tis-sa, Tis-sa” -hívta Tu-tok minden reggel, de hiába. Minden nap virágot vitt a gránit Kupolához, de a szépség többet nem mutatkozott. Yosemite főszelleme mély szomorúságában elhanyagolta népét. Nem törődött többet a terméssel, nem gondoskodott esőről sem. A völgyben, ahol nemrég még boldog emberek éltek és gazdag volt az áldás, most minden pusztulásnak indult.
 

A tündér szomorú szemekkel nézett le a Völgyre. Térdre ereszkedve imádkozott az Ég Szelleméhez, hogy segítse meg Yosemite népét. Ekkor egy nagy, földrengéshez hasonló dörgés hallatszott, és az alatta levő gránittömb egy csapásra kettéhasadt. A kupola fele leomlott és utat nyitott a hegyekből alázúduló olvadó hónak, ami mint egy vízesés egyenesen a Mirror-tóba ömlött, onnan pedig a Merced folyóban száguldott tovább a Yosemite Völgyben. Ettől kezdve minden megváltozott. A madarak énekeltek, a virágok illatoztak örömükben, a termés erőre kapott és az emberek ismét boldogok voltak. 

Tis-sa ezek után ugyanolyan rejtélyesen, mint annak előtte, eltűnt. Emlékül itthagyta a vízeséseket, a csendes tavat, a kanyargós folyót és a Half Dome sziklát, amit ettől kezdve a Yosemite törzs “Tis-sa-ack”-nak nevezett. A tündér fényes szárnytollaiból elhullatott néhányat, ezekből lettek a völgyben nyíló fehér ibolyák. Azt mondják, hogy suttogás hallatszik belőlük, és aki ezt a suttogást meghallja, annak békés, nyugodt álma lesz.

Miután Tu-tok főszellem meghallotta, hogy Tis-sa ismét eltűnt, ő is elhagyta sziklán levő hegyi kastélyát és keresésére indult. Sokáig barangolt, kereste a tündért, de sosem akadt a nyomára. Végül is visszatért a Yosemite Völgybe, amit olyan nagyon szeretett. Most is őrzi annak bejáratát, és még ma is vágyakozva tekint a Half Dome csúcsa felé, hátha egyszer megpillantja eltűnt szerelmét.

 

komment

Címkék: útközben

süti beállítások módosítása