Szeptemberben megváltoznak az illatok. Reggelenként “iskolaillatot” érzek, a friss ceruzák, táskák, tolltartók, füzetek és könyvek illatát, máskor pedig a régi szüretek aromáját sodorja felém az őszi szél.
Gyerekkoromban mindig nagy eseménynek számított, amikor szüretre hívtak bennünket. Szüleim már reggel kimentek a határba segíteni a szőlőszedésben, mi gyerekek pedig tanítás után igyekeztünk ki a Bádi-hegyre. Kovács néni szőleje elég távol esett a falutól. Át kellett menni Csemfán, a Budavári erdőn, aztán a Bádi erdőn mire megérkeztünk a hegyoldalba. A piros tetejű pince messziről jelezte, hogy jó helyen járunk. A felnőttek délre már jól kidolgozták magukat, mikorra odaértünk. Éppen ebédidőre. Letelepedtünk a fűben és elfogyasztottuk a szokásos szüreti menüt, a finom gulyáslevest és a diós- vagy mákoskalácsot. Szüretkor mindig, mindenkinek jó hangulata volt. Az emberek viccelődtek, hangosan beszélgettek, gyakran még énekeltek is.
Délutánra nem maradt már sok szőlőszedés, hamar befejeződött a szüretnek ez a része. A férfiak, akik puttonyban hordták a darálóhoz az asszonyok által leszedett szőlőt, most préseltek. Folyt a mézédes must a faprésből. Vastagfalú, decis üvegpoharakba csorgattuk a finom nedűt. A frissen préselt szőlőnek nemcsak zamata volt, hanem jellegzetes, déutáni napsütéssel keveredő édes illata is, és erről az illatról máig is a bádi-hegyi vidám szüretek jutnak eszembe.

Takáts Gyula: Szüreti vers
Szüretelek, énekelek,
Láttál-e már ennél szebbet?
Dió, rigó, mogyoró.
Musttal teli kis kancsó.
Sose láttam szebbet!
Akkora fürt, alig birom,
Egy fürtből lesz akó borom.
Dió, rigó, mogyoró.

Az sem látott ilyet.
Az öregeknek aszú bor jár,
A gyereknek must csordogál.
Dió, rigó, mogyoró.
Szüretelni, jaj de jó!
Igyunk erre egyet!
A képek Magyarné Derszib Eti akvarelljei