HTML

Zsó meséi

"Kell valaki, vagy valami,
akinek el kell mondani.
Legyen tenger, puszta sziget,
vagy emberszív, amely süket,
legyen fa, amely lombtalan,
s mindenétől kifosztva van,
legyen fűszál, vagy kis bogár,
amely eltaposásra vár,
legyen csillag, vagy messze űr,
melyben a lélek elmerül,
kell valaki, vagy valami,
akinek el kell mondani,
váljanak tőlünk a szavak,
mint szilvából a szilvamag."
Falu Tamás

Elérhetőség

zsomesei (kukac) hotmail (pont) com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Soproni séta

2008.08.22. 07:50 _Zsó_

Nyolc évig Sopron tisztes polgára voltam. Büszke voltam erre a tényre, mert szerettem ezt a gyönyörű, ódon várost. Most is, amikor Sopronról hallok, hevesebben dobog a szívem, hiszen amikor elköltöztem onnan, már úgy éreztem, hogy ez a város az enyém is.

Magyarné Derszib Eti soproni festőművész barátnőm képeiben gyönyörködve bejárom a régi, emlékezetes helyeket, felidézem a város hangulatát, sétára indulok a macskaköves belvárosban és újra megcsodálom a műemlékeket.

Tavasztól késő őszig gyakran gyalogoltam végig a Várkerületen munka után. Jólesett a frissítő séta az üzletekkel benépesített, széles útvonalon. Itt mindig nagy volt a nyüzsgés, rengeteg a turista, és lépten-nyomon német nyelvű beszédet lehetett hallani. 
Gyakran olyan érzésem volt a városban sétálva, mintha magam is turista lennék. Újra és újra rácsodálkoztam a reneszánsz vagy gótikus ablakokra, a kapukopogtatókra, bekukkantottam a kapualljakba, boltíves átjárókba.
 
 
A Tűztoronyból csodálatos kilátás nyílik a városra, a város számos pontjáról pedig gyönyörködni lehet az egykori őrtoronyban, ami
szimbólum is, a “Leghűségesebb város” szimbóluma. Falán olvasható a “Civitas Fidelissima” felirat, amire méltón büszke a város, hiszen az 1921-es népszavazáson a Magyarországhoz tartozás mellett döntött Sopron lakossága.
 
Néhány lépésre van a Szentháromság tér, Európa egyik legszebb tere. Kis ékszerdoboz, ahogy sokan nevezik. Megcsodálom itt a gótikus Kecsketemplom impozáns épületét, a Szentháromság szobrot és a Storno-házat, ami Mátyás király egykori rezidenciája volt.  
 
 
 
Barangolok tovább a gondolatok szárnyán, nézve a képeket. Benézek a Templom utcába, ahol éppen elállt az eső, és megállok az Evangélikus templom előtt. Eszembe jutnak esküvők, keresztelők és a régi soproni vasárnapok...
 
Elsétálok még az Erzsébet kertbe, beszívom a Lővérek friss, egészséges erdei levegőjét, megállok a Csengery utcában, ahol régi barátaink laknak, és vetek egy pillantást egykori iskolámra, ahonnan annyi kedves arcot, emléket hoztam magammal...
 
Jólesett ez a kis séta, visszaemlékezés Magyarné Derszib Eti képei nyomán, akinek nemcsak technikai tudása, kiváló művészi tehetsége, de szülővárosa iránti szeretete is megmutatkozik akvarelljeiben.
  

 

 

 

 

 

 

 

A képek címei sorrendben:Téli Sopron, Várkerület, Tűztorony a Storno-házzal, Templom utca, Új utca, Szentháromság tér, Poncichter-udvar

komment

Címkék: művészet kedvencek szülőföld

süti beállítások módosítása