HTML

Zsó meséi

"Kell valaki, vagy valami,
akinek el kell mondani.
Legyen tenger, puszta sziget,
vagy emberszív, amely süket,
legyen fa, amely lombtalan,
s mindenétől kifosztva van,
legyen fűszál, vagy kis bogár,
amely eltaposásra vár,
legyen csillag, vagy messze űr,
melyben a lélek elmerül,
kell valaki, vagy valami,
akinek el kell mondani,
váljanak tőlünk a szavak,
mint szilvából a szilvamag."
Falu Tamás

Elérhetőség

zsomesei (kukac) hotmail (pont) com

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Válságkezelés

2009.04.09. 07:38 _Zsó_

 

A napokban olvastam Szemerei János kaposvári evangélikus lelkésznek ezt az írását. Megérintett aktuális mondanivalója. Gondolom, mások is szívesen olvassák.
Jézus és a válságkezelés
 
 
Hónapok óta szinte mást sem hallunk, „a csapból is az folyik”, hogy a világ válságban van. Pénzügyi válság, hitelválság, gazdasági válság. A mostani napok a kormányválságról szólnak és az államválság rémét festik elénk. A dolgok mögött a mélyben a bizalmi válság húzódik…
A bizalom rendült meg. A bizalomhiány pedig félelmetes lavinákat tud elindítani. A hólavina a hegyoldalon síelőket, a hegymászókat, valamint a hegy lábánál fekvő településeket fenyegeti. A bizalmi lavina jóval nagyobb pusztításra képes. Minden bizalmi alapon működő kapcsolatot, szerveződést, rendszert fenyeget. A bizalmi válság pusztító voltát persze ismertük eddig is. Láttuk közel és távolabb, ahogyan emberi kapcsolatokat, barátságokat, házasságokat, családi kötelékeket, közösségeket, akár egyházakat, gyülekezeteket is szét tudott dúlni.
Féltve kell őriznünk a bizalmat személyes életünkben, kapcsolatainkban és otthonainkban éppúgy, mint gyülekezeteinkben és egyházunkban. Ha valahol elindul egy kis bizalmatlansági hógolyó, akkor mielőbb meg kell állítani, mielőtt pusztító és romboló hatalommá növekszik!
A világban és hazánkban kialakult válság arra is rámutat, hogy a bizalmi válság olyan területeket is romba tud dönteni, amelyeket általában a lelki, érzelmi dolgoktól nagyon távolinak gondoltak az emberek.
Láthatjuk, hogy a pénz, a tőke, a tőzsdék világa, vagy akár országok kormányzása is kártyavárként tud összeomlani bizalom nélkül.
Ahol a családi harmónia megbomlik, ott következik más területen, anyagiak terén is az értékvesztés. Nem véletlen, hogy a hajléktalanok, lecsúszott, lecsúszó emberek történetei is mindig összefüggésben vannak a bizalom megrendülésével.
A Szentírás az emberi élet alapproblémájaként évezredekkel ezelőtt a bizalmi válságot jelölte meg. A bibliai bűn fogalma alapvetően bizalmi válságot jelent. Az ember bizalmatlan Istennel szemben. Mi tudjuk, de van, aki nem is sejti, hogy minden probléma ebből fakad. Innen indul az elégedetlenség, irigység, önzés, részrehajlás, erőszak és a lavina egyre pusztítóbbá válik…
Mi azt is tudjuk, hogy Isten a bizalmi válság kezelésére készített egy tervet. A terv a bizalmatlanná vált ember bizalmának helyreállítását célozza.
Válságkezelés. Jézus azért jött el erre a világra, hogy meggyőzze a világot. Válságkezelésének lényege a bizalom helyreállítása. Meg akar győzni bennünket arról, hogy bizalmatlanságunk alaptalan. Isten szeret minket. Jézusban Isten empátiáját és jóindulatát fedezhetjük fel. Nem csak nézi, de meg is látja az emberek gondját. Nem csak meglátja, de segít is. Nem csak felszínes segítséget kínál, hanem lényegit. Nem csak a tünetet, hanem az alapproblémát, a bűnt és annak következményét kezeli. 
Valamennyiünknek reményt hozott azzal, hogy kiitta a keserű poharat. Nagypénteken bűneink súlyát vette a vállára és meghalt helyettünk is, hogy húsvéti győzelme számunkra is a kiutat, és az örök élet ígéretét jelenthesse.
Ennek a jó hírnek a hordozói vagyunk Krisztus követőiként, evangélikusokként.  
 
                           Szemerei János ev.lelkész
                                       Kaposvár

 

 

komment

Címkék: hit

süti beállítások módosítása