HTML

Zsó meséi

"Kell valaki, vagy valami,
akinek el kell mondani.
Legyen tenger, puszta sziget,
vagy emberszív, amely süket,
legyen fa, amely lombtalan,
s mindenétől kifosztva van,
legyen fűszál, vagy kis bogár,
amely eltaposásra vár,
legyen csillag, vagy messze űr,
melyben a lélek elmerül,
kell valaki, vagy valami,
akinek el kell mondani,
váljanak tőlünk a szavak,
mint szilvából a szilvamag."
Falu Tamás

Elérhetőség

zsomesei (kukac) hotmail (pont) com

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Az Öreg Hűséges

2008.11.30. 07:23 _Zsó_

Vannak olyan természeti jelenségek, amik nem okoznak meglepetést, állandóak, kiszámíthatóak, de vannak olyanok is, amelyekről ugyan van ismereted, de megjelenésük idejéről nincs tudomásod. Pontosan tudod, mikor kel a nap és mikor nyugszik, mikor jön az apály és a dagály a tengerparton, de már nem tudhatod, mikor tör ki a láva egy-egy vulkáni területen, mikor és hol keletkezik tornádó, földrengés és még sorolhatnám. 

A Yellowstone Nemzeti Park egyik érdekessége a gejzírek világa. Vigyázva, csak a kijelölt pallón közlekedhetsz. Veszélyes ez a terület, hiszen a forró gőz hol-itt, hol ott jelzi, hogy “él” a talaj. A gejzírek kitörése általában kiszámíthatatlan. Néhány nagyobb mellett ott van ugyan a felirat, hogy mikor ad életjelet újra, de ez a legritkább esetben pontos. Ám az egyik, talán a legnagyobb, nem várakoztat meg. Menetrendszerűen, pontos időközönként bocsátja ki magából több méteres gőzfelhőjét és bűvöli el látogatóit, ezért találóan az Öreg Hűséges (Old Faithful) nevet kapta. Nehezen hagyod ott, visszamész még a következő kitörésre, de talán még az azután következőre is. Számíthatsz rá, nem hagy cserben. Csak állsz a hatalmas gejzír előtt és elgondolkodsz, micsoda erők dolgoznak a föld felszíne alatt… Végre elhatározod, hogy továbbmész.
 
Vár a park vadon erdeje, várnak a vízesések, a színes sziklaormok, a piknikasztalok, amik gyerekkorod Maci Laciját juttatják eszedbe... De még sokáig visszanézel. Az öreg gejzír a távolból visszaköszön, újabb gőzcsóváját inti feléd – hűségesen.    

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: élmények útközben

süti beállítások módosítása