HTML

Zsó meséi

"Kell valaki, vagy valami,
akinek el kell mondani.
Legyen tenger, puszta sziget,
vagy emberszív, amely süket,
legyen fa, amely lombtalan,
s mindenétől kifosztva van,
legyen fűszál, vagy kis bogár,
amely eltaposásra vár,
legyen csillag, vagy messze űr,
melyben a lélek elmerül,
kell valaki, vagy valami,
akinek el kell mondani,
váljanak tőlünk a szavak,
mint szilvából a szilvamag."
Falu Tamás

Elérhetőség

zsomesei (kukac) hotmail (pont) com

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Tarokkparti

2009.02.04. 08:02 _Zsó_

Mindig nagyra értékeltem a felnőttekben azt, amikor rövidebb-hosszabb időre levetették felnőttkori komolyságukat és gyermeki önfeledtséggel tudtak nevetni és játszani. Talán ezért is van olyan kellemes emlékem a házunkban zajló kártyajátszmákról.

Minden hónap hétfőjén rendeztek nálunk tarokkpartit. Kisgyerek voltam még, de nagyon jól emlékszem a sötétszürke takaróval leborított asztalra, a kártyacsomagra, a megkövesedett kagyló-hamutartóra, ahogy rendben várták az érkező játékosokat: az egykori jegyzőt, ahogy mi hívtuk, “papabácsit”, az orvost és a kedves, halk szavú, mosolygós plébános urat. A későbbiekben az idős játékosokat felváltották fiatalabbak: a tsz elnök és az akkori állatorvos. Ahogy megérkeztek, hamarosan elkezdtek játszani. Megengedték, hogy a háttérben figyeljem a játék menetét, de sokat nem értettem belőle. Azt ellenben megállapítottam, hogy nagyon élvezik édesapámék a tarokkozást. Jókat nevettek egy-egy bravúros manőveren. Vitatkozás soha nem volt, legfeljebb ugratták egymást. Amikor valakinek elfogták a 21-ét, még egy vicces kinézésű kalapot is nyomtak a fejébe. Addig kellett ezt viselnie a vesztesnek, amíg nem jött a következő áldozat. Órákon keresztül folyt a kártyacsata, szünetet is alig tartottak. 
 

Másnap reggel jellegzetes, a tarokkpartik hangulatához tartozó dohányillat járta át a szoba levegőjét. Sebaj! Kiszellőzik hamar, és a plüss takaró, a kártyapakli meg a nagy hamutartó készen várja, hogy jöjjön a legközelebbi alkalom. A hétfő este, amikor a komoly, felelősségteljes barátok ismét összejönnek, hogy néhány órára gyermeki odaadással és lelkesedéssel tudjanak játszani.

 

A "Pipacsok" Magyarné Derszib Eti akvarellje

Címkék: élmények