HTML

Zsó meséi

"Kell valaki, vagy valami,
akinek el kell mondani.
Legyen tenger, puszta sziget,
vagy emberszív, amely süket,
legyen fa, amely lombtalan,
s mindenétől kifosztva van,
legyen fűszál, vagy kis bogár,
amely eltaposásra vár,
legyen csillag, vagy messze űr,
melyben a lélek elmerül,
kell valaki, vagy valami,
akinek el kell mondani,
váljanak tőlünk a szavak,
mint szilvából a szilvamag."
Falu Tamás

Elérhetőség

zsomesei (kukac) hotmail (pont) com

Naptár

március 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A csipkeverő nő

2008.09.03. 07:09 _Zsó_

Amikor a múzeumban megcsodáltam Jan Vermeer Csipkeverő nőjét, egy másik csipkeverő jutott eszembe, az édesanyám. Orsói fölé hajolva készíti nagy gonddal legújabb gyönyörű terítőjét. A fény megvilágítja az arcát, és ezzel a mi figyelmünket is a készülő munkára irányítja. Nemcsak tekintetével, de testtartásával is a kézimunkára koncentrál. 
 
Szülőfalumban hagyomány volt a vertcsipke készítés. A csipkeverő asszonyok összejöttek egy-egy vasárnap délután és együtt dolgoztak. Erős koncentrációt igényel ez a munka, de annyira értettek hozzá, nekik már nem jelentett gondot, hogy közben beszélgessenek is. Kislányként gyakran álltam édesanyám háta mögött és figyeltem, hogyan születik meg keze nyomán egy-egy szép motívum. Fürge ujjai finoman bántak az orsókkal. A hozzá nem értő szemek számára követhetetlen táncuk nyomán egyszercsak kialakult a csipke. Amikor levették a párnáról, a gombostűket gyakran én segítettem kiszedegetni és visszatenni a helyükre.
 
Édesanyám nagyon kevés terítőt készített magának, mindig valahova ajándéknak szánta a munkaigényes remekműveket. Amikor felnőttem és saját otthonom lett, a csipkék ezentúl főleg nekem készültek. Látása már nem a régi, erős fényt használ munka közben, de rendíthetetlen szorgalommal még ma is dolgozik.  Csipkekölteményei, a gallérok, a kicsi és a nagy terítők, valamint a vertcsipke karácsonyfadíszek legféltettebb értékeim közé tartoznak.
 
Az én csipkeverő nőmet nem tették híres festők halhatatlanná alkotásaikban. Ő itt él bennem, és a szeretet ecsetjével festek róla képet, amikor ránézek gyönyörű munkáira.

 

Címkék: művészet személyek vert csipke